Горска пътека на приказките е екопътека за деца и ученици, разположена в гора край Враца и Згориград.

“Горска пътека на приказките” е създадена през 2001 година. След няколко години в плачевно състояние, през 2015г. е открита напълно обновената пътека на приказките. Тя представя нови герои, разказва за горските животни (вкл. мечка, вълк, змия и др.), разказва забавни истории и включва забавни занимателни игри.

“Горска пътека на приказките” е кръгова пътека, която започва и свършва в местността “Горски дом” и сградата на почивна база “Горски дом”. Подходяща е за деца над 6 години, ученически групи, семейства с деца и индивидуални туристически разходки. Продължителността за обхождане е около 1 час, но по-големи групи обикновено са по-бавни и могат да обиколят за 2 часа. Подходяща за разходка е от пролетта до есента, най-добре в топло и сухо време.

В непосредствена близост започват два други маршрута: “В света на екологията” и “Горска пътека на здравето” (открита февруари 2013 г.).

Горска пътека на приказките – как да стигнете?

Горска пътека на приказките – тръгвайки от град Враца, трябва да тръгнете в посока Згориград и пещера Леденика. След като преминете високите скали на Вратцата, свивате в дясно по пътя за пещера Леденика (направо е Згориград).

Изкачвате се по стръмния склон и когато стигнете горе, има отбивка вляво – направо е пещера Леденика, а пътят до горската пътека на приказките е вляво – в посока мандра и хижа Пършевица. По пътя има няколко хотели, но вие продължавате само направо и следвате извивките на пътя.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *