Боров камък е името на водопад и екопътека край село Згориград. Понякога е наричан Боров камик.

Водопад Боров камък

Водопад Боров камък е живописен и красив водопад с височина 63 метра. Той се намира на един от притоците на река Лева (която преминава през Згориград), който извира в околностите на хижа Пършевица.  Намира се на територията на защитения природен парк Врачански Балкан.

GPS координати на водопада: 43.15158, 23.50469.

От горната част на клисурата, реката се излива и пръска в бездната, образувайки облак от водни пръски. Това е водопадът Боров Камък.

Можете да минете зад падащата вода, като винаги внимавате за мокри камъни, които могат да ви изпързалят.

Височината на планината в района не е голяма, но скалите на места са отвесни (както при водопада) и създават чувството за голяма височина. В пролетния сезон рекичката е най-пълноводна, наоколо е зеленина и всичко оживява след зимния сезон. Есента пък е красива със своите цветове и багри, така че също е подходящ сезон за разходка в гората.

Водопадът не е лесно достъпен, поради което е изградена екопътека със същото име – Боров камък. Тя прави достъпът до подножието на водопада по-лесен и приятен.

Екопътека Боров камък

Екопътека Боров камък е изградена в долината на малка рекичка, която извира около хижа Пършевица и на която се намира водопад Боров камък. Екопътеката понякога е наричана Врачанска екопътека и Згориградска екопътека.

Еко-пътека “Боров камък” е със средна трудност. На места има по-стръмни участъци и трябва да сте внимателни и концентрирани. Не е подходяща за деца под 7-8г.

Върви се по склона на планината, а на места са изградени мостчета, стълби, стъпала в скалите и парапети, за да се направи достъпът по-бърз, по-лесен, по-приятен и по-безопасен.

След като стигнете водопад Боров Камък, пътеката минава под водпада и продължава в стръмните скали покрай водопада, които са обезопасени с парапет. Пътеката ще ви отведе на красиви големи поляни над водопада, където можете да хапнете, ако не сте направили това при водопада.

Имате няколко възможности да продължите оттук нататък:

  • да се върнете по същата екопътека
  • да продължите по горска пътека към село Згориград (липсва маркировка)
  • да поемете към хижа Пършевица (има маркировка) – отнема около 1 час
  • да поемете към хижа Леденика, покрай хижа Пършевица – отнема около 3 часа.
  • да поемете към хижа Околчица (нямаме данни за маркировката) – отнема около 4 часа до хижата и върха.
  • можете да разгледате Горската пътека на приказките, която се намира след хижа Пършевица, по асвалтов път в посока хижа Леденика.

Денивелацията на екопътеката е около 700м., дължината е около 3км. Времето за преминаване е около 2 часа нормален ход.

Трагедията от 1 май 1966г. в Згориград

Малко туристи знаят за трагедията, случила се на 1 май 1966г. в Згориград. На мястото на началото на екопътека Боров Камък, могат да се видят останки от водоотточни кули, които са били част от хвостохранилището на местния оловно-цинков рудник и фабрика. След неколкодневни дъждове, комбинирано с лошо проектиране, управление и престъпно нехайство, На 1 май 1966г., около 11:15 часа, стената на хвостохранилището рухва и близо половин милион кубически метри кал, тиня и вода се стичат по склона и отнасят много къщи и хора. Загиват стотици, а комунистическата власт засекретява и скрива случая от народа…

Как да стигнете до изходната точка

Минавайки от град Враца през прохода Вратцата, продължавате по пътя направо (вдясно е пътят за пещера Леденика) към село Згориград. Преминавате през цялото село и в края му се намира изходната точка за згориградската екопътека към водопад Боров камък. В края на селото, пътят се движи отляво на река Лева, използвайте мостовете за да преминете отляво.

На един заоблен десен завой се достига до изходната точка за екопътека Боров Камък в Згориград – старото хвостохранилище. Ще го познаете по падналите водоотточни кули. Малко преди това преминавате през още един мост, но тук няма как да сбъркате – друг път няма.

Оставяте колата на поляната извън пътя. Тръгва се вдясно от коритото на реката и се следва утъпканата пътека и маркировката.

GPS координати на изходната точка: 43.16567, 23.50354

Кратък URL: https://sgorigrad.com/borov
 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *