Пещера Леденика е пещера край град Враца и село Згориград, разположена на територията на природен парк Врачански Балкан. Пещера Леденика и увеселителен/развлекателен парк Леденика се намират на около 15км по асфалтиран път от Враца и Згориград.

Има пешеходен туристически маршрут, който е с дължина 7-8км от Враца (около 7км от Вратцата), и се изминава за около 3-4 часа. Денивелацията е около 700м (стръмно изкачване, следвано от плавно спускане), по подобие на денивелацията на Згориградската/Врачанската екипътека на водопад Боров Камък. Няма информация за маркировката на маршрута.

Пещера Леденика

В пещера Леденика има много и разнообразни форми на сталагмити, сталактити и сталактони. В първата зала, през зимата температурата достига отрицателни стойности и поради високата влажност се образуват ледени сталагмити, сталактити и сталактони. По тази причина, пещерата е наречена Леденика. Входът е на 830м надморска височина.

Пещера Леденика е дълга около 320 метра и има 10 зали. Това са по реда на преминаване: “Предверието”, проход “Плъзнята”, “Малката зала”, “Голямата (Концертна) зала”, “Хладилника”, “Малката пропаст”, “Голямата пропаст”, “Бяла зала”. В Леденика са забелязани 4 вида прилепи.

Пещерата е благоустроена за туристи през 1961г. и на 17 септември 1961г. е открита за посещения. Част е от 100-те туристически обекти на Българския Туристически съюз.

Във вътрешността си температурите са под 8 градуса. Вътре винаги е студено, затова си носете връхна дреха, дори да ходите през най-топлите дни на лятото.

Можете да разгледате 360 градусови снимки/презентации на пещера Леденика от panomagic.eu/677/ledenika-cave/

Призоваваме посетителите на пещера Леденика да не докосват образуванията, тъй като те се образуват твърде бавно и се губи десетки или стотици години прогрес! Вандалски прояви както тези в пещера Магура край Белоградчик – драскане по стените и по образуванията са напълно забранени и няма смисъл дори да се коментират. Благодарим!

Увеселителен/развлекателен парк Леденика

Увеселителен/развлекателен парк Леденика e създаден по европейски проект и е превърнат в уникално място с модерен атракцион, 5D кино, амфитеатър и алея на приказните герои. Ежедневно се провеждат спортни игри и състезания за всички възрасти, артистични мероприятия, викторини, карнавали, фотопленери на зададена тема, тиймбилдинги и други забавления.

Освен посещение на уникалната с красотата си пещера, професионален екип от екскурзоводи и аниматори предлага възможност за игри и отдих сред природата. В района има маркирани четири екопътеки с различно времетраене и степен на трудност.

Подробна информация за групови посещения, резервации и цени вижте официалния сайт на парк Леденика.

Паркът има и фейсбук страница.

Атракции в увеселителен/развлекателен парк Леденика

Някои от атракциите, които предлага Развлекателен парк “Леденика” са:

Екопътеки

  • Tуристически маршрут Враца – Леденика
  • Tуристически маршрут Горно Озирово (в близост до Вършец) – Леденика

Позволяват да пристигнете в парк Леденика пеша, в една или и в двете посоки, семейно или група.

Шоу “Звук и светлина” в пещера Леденика

Шоуто “Звук и светлина” в пещера Леденика е уникално и неповторимо. Във вътрешността на цялата пещера се представя аудио и цветна светлинна хореография. Може би светлинните ефекти наподобяват цветното осветление на пещера Венеца край Белоградчик.

Приказна алея

Приказната алея с амфитеатър е алея с кукли/статуи на познати приказни герои и театрална сцена на открито. Атракцията е предназначена за най-малките посетители, които ще могат да се срещнат и докоснат до своите любими приказни герои.

Мама, татко и ние

Спортно-развлекателния модул “Мама, татко и ние” (от ляво на входа на пещера Леденика) включва въжени съоръжения, дървени конструкции и атаркциони тип Via feratta – преместваем тип, детска площадка.

Ледениче

Атракционен модул “Ледениче” представлява макет на най-интересния пещерен организъм в Леденика – Светломразец. Фигурата е цялата осветена и е във весел триизмерен детски формат, подобен на анимационен герой.

Паркът може да предлага и други атракции, така че проверете официалният им сайт и се обадете за да резервирате или потвърдите актуалността на информацията.

 

 

Кратък URL: https://sgorigrad.com/ledenika
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *