Вратцата е пролом/ждрело на река Лева, от което произлиза името на град Враца. Дължината на ждрелото е около 3км – започва от село Згориград и свършва с отвестните скали във Враца. Вратцата е обявена за природна забележителност и е част от Природен парк Врачански балкан.

Вратцата е един от най-популярните алпийски обекти в България. Отвесните скали са високи над 400 метра и са най-високите на Балканския полуостров. Делят се на Централна стена, Източен и Згориградски масив.

По тях са трасирани над 100 алпийски маршрута с различна категория на трудност, сред които: Огледалата, Втори конгрес, Винкела, Кучешки зъб и др. Спецификата на скалния релеф и изискванията за безопасност са наложили в последните години преекипирането на туровете със съвременни клинове.

Повече за маршрутите за катерене на Вратцата можете да прочетете от https://www.climbingguidebg.com/ – в секцията за Враца.

Археологически разкопки

В местността Градище, до прохода Вратцата се извършват археологически разкопки от доц. Нарцис Торбов, от регионалния исторически музей (РИМ) – Враца. Втори археологически обект в региона на Враца е в местността Манастирски дол, където е съществувал средновековен манастир.

Доцент Торбов споделя, че с радост предоставя кирки и металотърсач на желаещите наблюдатели, за да добият представа “какво е археологията”.

Кратък URL: https://sgorigrad.com/vratsata
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *